Thursday, April 21, 2011


he had such quiet eyes
she did not realise
they were two pools of lies
layered with thinnest eyes
to her, those quiet eyes
were breathing desolate sighs
imploring her to be nice
and to render him paradise

if only she'd been wise
and had listened to the advice
never to compromise
with pleasure seeking guys
she'd be free from the hows and whys

now here's a bit of advice
be sure that nice really means nice
then you'll never be losing at dice
though you may lose your heart once or twice

(poem by Bibsy Soenharjo)


first time aku baca poem nie..pergh sentap hati terus....memang bagus betul poem nie jadi bahan pembelajaran tuk english literature...banyak nasihat...ayat die pun puitis but senang nak faham... ayat yang paling aku suka... be sure that nice really means nice...wow mendalam maksud....nie poem yang kedua aku suka after the road not taken...wonderful..(n_n)




Friday, February 25, 2011

recover~

alhamdulillah hati semakin tenang dan ceria....tak perlu lagi dh nak pikir pasal dia..xperlu lagi nk risau pasal dia..xperlu lagi nk rasa bersalah terhadap dia..dia sedang berbahagia..aku juga begitu..wahh ayat apsal nk skema sangat nie..hehehe..wowww! februari pun dah tutup tirai..but this is my first entry for 2011...so far perjalanan semakin jauh....tapi aku kena kuat dan tabah tuk perjalanan ini...mudah-mudahan ada cahaya..amin...terbaca-baca keluh kesah mak esah eh kawan -kawan kt fb n blog....aish serius aku risau..whats really happened actually? so far tuk aku kt sini..berpraktikal di sini..semuanya baik..de ina, kak ti, abg adha, baby boy, baby cool, baby sweet n all the staff...kat sini selalu jugak lah OT...buat temankan kawan...sorting dented can..tapi dari keje OT lah sebenarnye aku rasa bounding dengan staf2 kt sini...baby boy jgn cakap lah..asyik nk buat lawak je..dia xbuat lawak pun aku gelak jugak..sebab muka die memang lawak...ngaaaa..calon raja lawak tu..tagline..semuanya OK! tetttt! supervisor kt sini plak bdk UMT jgk..so mmg rasa close lah jgk..hehehe...bos plak abg hady..tetttt..orangnya senyap je..tapi sekali die sound..nganga mulut terabur gigi..aritu aku kena dah sedas...aku tengah makan mee rebus..makan benda berkuah so aku memang makan hadap pinggan betul, muka kalau ukur jarak ke pinggan dalam seinci je kot..so bile abg hady masuk dalam bilik RnD memang xperasan langsung..dahlah masuk senyap..alih-alih abg adha tegur..pandang je kt abg hady terus die cakap..makan xpandang kiri kanan..erkkkkk ....hah lagi satu pernah tau aku ngan abg hady terkesima gitu..aku tengok die..pastu bile die terpandangkan aku terus die jadi macam terkeisma macam tu..macam terkejut sangat nampak aku..ape aku nie alien ke??? dalam beberapa saat rasa macam masa tu berhenti seketika..ngaaaa ayat nak ayat novel...hehehehe....haha semalam satu tragedi telah berlaku..ngaaa segan weyh..panas muka sekejap..takut terus masuk tidur!


p/s: jangan main ngan api...

Sunday, December 19, 2010

three and half

three and half..yuppp! finally aku dapat habiskan three and half aku kat UMT nie...bila di mabau balik satu persatu memori tu..akuu bersyukur dengan semua takdir nie..walaupun pada mulanya aku rasa sedih sebab 'tercampak' kt bumi terengganu nie..aku kuat kan hati je..lebih-lebih lagi my sad story related dengan negeri terengganu nie...first time dapat tahu masuk UMT..aku terjedu,terkejut dan tak tahu camne nak explain kat ibu ngan ayah..tokmak masa tu dah bersuara'

"jauh nye akis..kita mana ade sedara mara kat sana.macam mana boleh pergi terengganu tu..akis memang mintak kat sana ke"
"akis memang ada mintak UMT nie..tapi pilihan ke 4,ke 5 camtu..takpe lah tokmak lagipun akis dapat course yang akis minat nie"

so for the first time aku pergi jauh..dulu masa matrik dekat melaka je..so tak lah jauh sangat..kalau rasa nak balik naik je bas lompat2 tu sampai lah aku...tapi nie terengganu..rasa asing sungguh...tapi aku kuatkan je semangat positifkan diri je since aku dapat course yang memang aku nak sangat...

di jadikan cerite aku berkenalan dengan atiq melalui kawan..so masa 1/7/2007 tu, orang pertama yang aku jumpa is Atiq...tapi kiteorang tak dapat satu asrama..die IM dan aku IA..IA 309..fuhh mulalah episod hidup aku kt sini..since ayah tak sihat, jadi family aku terus balik tinggal lah aku sorang terkontang -kanting....

first day in UMT is 'bad' since aku rasa sempit sanagt since bilik kt matrik tu lagi besar dari kat sini..katil pun double decker...almari kecik..mengomel je aku kan..mula-mula aku tengok budak bilik aku nie senyap je..risau gak aku..ye lah aku nie jenis yang banyak bercakap..kalau dapat roomate yang senyap nie, hai mati kutu lah aku..tapi tu sekejap je..mula lah masing-masing naik tanduk sikit2..lebih-lebih lagi fana rahim ngan fana ishak...haishh aku nie yang kena buli..


then seminggu berjalinan mesra akhirnye aku dah jumpe kawan ngam2 coi gitu..atiq, tira ngan pija..memnag berempat lah kalau nak ke mana-mana...tapi kesian tengok budak kelas aku nie..6 orang je budak laki..3 malays and 3 chinese..huhuhu...memang lah tak boleh nak usha2..hahahak.
duk kat U nie xlah sebusy kat matrik since kat matrik kena buat tutorial bio lah, kimia lah, matematik lah..kat sini pergi kelas, balik kelas tido..study kan masa nak exam je..so memang lah banyak masa senggangnye..last-last assignment datang satu2..hah terduduk terus aku..

satu sem berlalu dan masuk lah sem 2..since aku de krisis ngan ayah..aku nekad tak nak balik masa raya cina..aku gi jalan2 kat kelantan ngan roomate aku..tapi malang sebab pergi hari jumaat..so tak best.. .di sebabkan kegoaan aku..akhirnye aku tak dapat jumpe ayah buat kali terakhir..ayah pergi masa aku dalam bus...masa tu aku rasa gelap sangat hidup aku...macam mana hidup aku adik -beradik bila ayah dah tak de..aku nangis sungguh2 dalam bus..dah tak hirau dah sama ada orang dengar atau tak...

tapi semua tu berlalu dengan pantas sekali bila akhirnya 19/12/2010 muncul..officially hari nie aku akan melangkah pergi dari bumi terengganu nie after datang three and half years...so many tears, laughs,jokes shared together...bardirinya balkis hari ini adalah balkis yang telah menempuh pelbagai cabaran asam garam dalam hidup..aku mengalami saat2 yang paling sukar bila ayah meninggal..aku mengalami saat2 yang menyakitkan bila aku jadi setiausaha kelab,aku mengalami saat2 membiolkan bila dengan housemate tersayang, aku mengalami saat2 yang indah bila dilamun cinta, aku mengalami saat murung bila buat fyp, aku mengalami saat2 sedih bila diri ini dipertikai...dan semua saat ini sangat berharga dan menjadi kenangan yang paling indah bergelar seorang pelajar..three and half tak mungkin seindah ini tanpa kalian yang mencorakkan hidup ini...

last wish~may Allah pay the kindness of all of you...

p/s: gelisah nye nak start LI nie..

Friday, December 17, 2010

alhamdulillah..akhirnye rasa yang satu itu padam jua....rasa yang satu itu cukup benci untuk di simpan..rasa yang negatif kalau di simpan memang lah berpenyakit lah jawabnye..alhamdulillah akhirnye rasa yang satu itu pergi jua...tak perlu di kenang cerita itu..buka buku baru..buka episod baru...kita bina memori baru...kisah yang satu itu jadikan sempadan supaya kamu Balkis lebih beringat dalam berkata dan tindakan..jangan sampai mengguris perasaan orang...think first before u act!


rasa yang satu itu agak lama jugak bermastautin dalam hati ini...tragedi lah jugak..sebab aku cukup benci dalam keadaan seperti itu..ahh semua orang akan berperasaan yang sama if berada di tempat aku...ape yang aku boleh katakan...its geting better..slowly but moving...alhamdulillah...syukur sangat...not easy to forgive and forget but once u forgive u can easily forget..peace!

p/s: hati menjadi semakin tabah..terima takdir Allah dengan redha..

Tuesday, December 14, 2010



Aku terfikir berapa ramai pasangan di luar sana berkahwin dan bercinta atas dasar jatuh cinta pandang pertama
dan aku terfikir sama ada love at first sight hanya omongan kosong atau memang boleh wujud
dan aku tertanya apakahh faktor yang boleh membuatkan seseorang jatuh cinta pandang pertama..kerana senyuman nya kah..kerana mata nya kah..kerana hidung nya kah..kerana rambut nya kah atau kerana wajah nya yang rupawan
dan aku juga tercari apakah tanda yang menyebabkan seseorang itu tahu yang die jatuh pandang pertama....

cinta memang indah..lebih -lebih lagi kalau kita jumpa pasangan yang di idamkan..
jumpa pasangan yang serasi sehati sejiwa seia sekata..
jumpa pasangan yang segalanya 'sempurna' di depan mata


hmm dan ape yang akan kita lakukan bila kita berada di situasi ini..
jatuh cinta pandang pertama..
dan apakah perasaan kita bila mengetahui kita adalah cinta pandang pertamanya..
antara cinta pertama dan cinta pandang pertama..
manakah yang lebih indah?



p/s: bidadari itu wanita cantik di syurga , Balkis Mohadzir

;;